Czy można pić wodę „kranową”?

PytaniaKategoria: WodaCzy można pić wodę „kranową”?
Łukasz zapytał 11 miesięcy temu

1 odpowiedzi
Łukasz Tabin Personel odpowiedział 11 miesięcy temu

Wodociągi często do tego zachęcają, ale czy taka woda jest smaczna? Wątpliwe. Woda znajdująca się w kranie jest bezpieczna pod względem epidemiologicznym i spełnia ogólne normy wody uzdatnionej. Zazwyczaj jednak jej smak, zapach czy nie do końca przejrzysta barwa, nie zachęcają do bezpośredniego spożycia. Czasem gotowanie również nie poprawia znacząco jej kondycji. W wielu przypadkach woda w naszych kranach posiada specyficzny posmak chloru, który ma na celu zabić szkodliwą florę znajdującą się w niej. Zdarza się także, że w czasie transportu wody do naszych domów, mogą dostawać się do niej takie zanieczyszczenia, jak drobne pestycydy, metale ciężkie, wirusy, a nawet bakterie. Przyczyną takie stanu rzeczy mogą być, awarie i naprawy wodociągów lub występujące maleńkie nieszczelności w rurach. Są to tak zwane zanieczyszczenia wtórne. Bezpieczniejsze jest korzystanie w kuchni z wody, która przechodzi przez filtr odwróconej osmozy. Taka woda jest absolutnie oczyszczona, nawet z drobnoustrojów, a następnie zmineralizowana. Dzięki temu możemy pożegnać drogą, ciężką i nieekologiczną wodę butelkowaną.